page in english

Terenja van Dijk

projecten

19

Herinneringspark 1914 – 1918

Winnend ontwerp internationale prijsvraag

Studieopdracht Masterplan in opdracht van Departement internationaal Vlaanderen, Projectsecretariaat ‘100 jaar Groote Oorlog 2014-2018’ (ontwerp 2010-2011)

Scenografie in ontwerpteam Geurst & Schultze architecten / Lodewijk Baljon landschapsarchitecten

De studieopdracht behelst een conceptuele uitwerking van een geïntegreerd landschappelijk en cultuurhistorisch project in de frontstreek van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek, West Vlaanderen, BE.

Aanleiding voor het Herinneringspark is de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in 2014 - 2018. Het landschapspark zal ruimte geven aan hedendaagse herinnering, betekenis en reflectie. Het verbindt bestaande monumenten, begraafplaatsen, relicten en sites en geeft inzicht in de manier waarop het landschap het verloop van de oorlog bepaalt. (lichtblauw vlak met zwarte letters)

Er wordt onder meer aandacht besteed aan de onderwaterzetting van de IJzervlakte tussen Nieuwpoort en Diksmuide, de eerste gasaanval bij Steenstrate, de gevechten in de Ieperboog, de slag om Passendale, de mijnenslag rond Mesen en Wijtschate en het Duitse lenteoffensief rond de Kemmelberg. Ook de zones achter beide zijden van het front komen aan bod, met aandacht voor de Duitse begraafplaatsen bij Langemark en Vladslo en voor de medische verzorging in het gebied rond Poperinge.

Een netwerk verbindt deze strategische locaties uit de oorlog, de Points of view, die vaak samenvallen met uitzichtpunten in het landschap. Elke bezoeker kan een eigen keuze maken uit verschillende routes en verhaallijnen.

Het team stelt ook evenementen voor die op historische belangrijk data de ervaring van het landschap en haar geschiedenis evoceert en versterkt zoals een muziekstuk die de spanning oproept tussen de mankrachten in de Duitse en geallieerde loopgraven, die zich jarenlang onzichtbaar aan beide zijden van de rivier de IJzer bevinden.

Colofon
ARCHITECTUUR
  • Geurst & Schulze architecten (initiator)
LANDSCHAPSARCHITECTUUR
  • Lodewijk Baljon
SCENOGRAFIE
  • Terenja van Dijk
STEDENBOUWKUNDE
  • Jan de Graaf
  • Pieter Uyttenhove (hoogleraar stedenbouw Universiteit van Gent).
ANTROPOLOGIE
  • Johan Meire (antropoloog)