page in english

Terenja van Dijk

projecten

3

Als een school monument wordt

Educatief project

In opdracht van het Koninklijk Atheneum Deurne, met steun van de Vlaamse gemeenschap [2001]

Regie en productie educatieve film over het Koninklijk Atheneum Deurne (KAD), opzetten educatief project

Een educatief project rond de architectuur van een school.

Het Koninklijk Atheneum Deurne, Antwerpen is een waardevol modernistisch monument dat gerestaureerd wordt. Naast een school heeft het gebouw ook een grote feestzaal en badhuis, die oorspronkelijk ook voor de buurt bedoeld waren. Om de betrokkenheid van de leerlingen bij hun eigen schoolgebouw te verhogen initieert de school een educatief project rond de architectuur van de school.

Project

Voor een vakoverschrijdende werkweek worden opdrachten voor de leerlingen van de Vijfde klas Algemeen Secundair Onderwijs (ASO) ontwikkeld, die samen een beeld geven van de tijdsgeest van het interbellum en de architectuur van die tijd. Oefeningen laten de jongeren de architectuur van de school ontdekken. De leraren fungeren na een korte instructie als begeleiders van de leerlingen. - zie ook de website van het gemeenschapsonderwijs Vlaanderen.

Het schoolproject werd afgerond door de realisatie van de film ‘als een school monument wordt’, waarin acteur Dimitri Leue in vijf hoofdstukken op zoek gaat naar de veelzijdigheid van architectuur.

educatieve documentaire ‘Als een school monument wordt

Architectuur, een gebouw, kun je nooit in zijn totaliteit bevatten. Door verschillende verhalen van het gebouw te vertellen tracht de documentaire leerlingen bewust te maken van verschillende aspecten van architectuur. De realiteit, ook die van het bouwen en gebouwen is complex. Door de film leren de leerlingen ook deze realiteit kennen.

Acteur Dimitri Leue gaat op zoek naar de verschillende verhalen achter de architectuur van het KADeurne en ontmoet er een architect, een archivaris, een professor en een restaurateur die zijn vragen kunnen beantwoorden. Zo worden in vier hoofdstukken het modernisme, de architect, het monument en de restauratie belicht. Hiernaast een fragment over de restauratie van het schoolgebouw.

De film is het startpunt van een landelijk educatief pakket rond architectuur.

Colofon
Regie en productie
  • Terenja van Dijk
Camera
  • Bjorn Charpentier
Geluid
  • Sammy Goemaere
Montage
  • Chromasoom
Presentator
  • Dimitri Leue
  • De film is het startpunt van een landelijk educatief pakket rond architectuur.