page in english

Terenja van Dijk

projecten

21

Afrikamuseum Tervuren

In opdracht en in dienst van het Koninklijk Museum Midden Afrika (KMMA) Tervuren Brussel (2011-2015)

Projectleider voor de permanente tentoonstelling tijdens de renovatie van het Afrikamuseum

Een projectteam o.l.v. de projectleider werkt tijdens de renovatie van het Africamuseum aan een nieuwe permanente tentoonstelling die zowel inhoudelijk, ruimtelijk, als technisch past binnen een hedendaagse context. 


Het Afrikamuseum is een internationaal wetenschappelijk instituut 
met een honderdtal wetenschappers van zeer uiteenlopende disciplines als biologie, geologie, taalkunde, musicologie, geschiedenis, antropologie, enz. De collecties van het museum zijn zo divers en omvangrijk, de thema’s die aan bod komen en de mensen die erbij betrokken zijn, zo talrijk, dat een coördinatie een noodzaak is.


Behalve de omvang van het project is de inzet groot: hoe een hedendaagse permanente tentoonstelling maken in een museum dat gebouwd is ter koloniale propaganda en waarvan een 80% van haar collecties en archieven stamt uit de koloniale periode.

Het projectteam van een tiental mensen ontwikkelt een visueel draaiboek. Het vertaalt de verhaallijn museologisch op basis van de inhoudelijke basis die tussen 2002 en 2010 door diverse werkgroepen zijn opgesteld. Zij verzamelt en beschrijft de objecten, documenten en te ontwikkelen museologische middelen zoals multimedia, getuigenissen, maquettes, publieksteksten enz.
 die de thema’s en verhalen in de tentoonstelling kunnen tonen en vertalen naar het publiek.

Het team toetst de nieuwe permanente tentoonstelling aan de missie van het museum, dat zowel een wetenschappelijk referentiecentrum is van Midden-Afrika als getuigen van - en actor- in het koloniale verleden. Daarnaast worden de concepten bediscussieert met een team experts uit de Afrikaanse diaspora.

De vormgeving van de tentoonstelling is in handen van scenograaf Niek Kortekaas die deel uitmaakt van de Tijdelijke Vennootschap Stéphane Beel Architecten dat in 2007 voor de renovatie werd aangesteld.

LINKS
FILM

Deze korte film uit 2015 portretteert de projectleider en haar rol. Het is gemaakt voor de website van het Afrikamuseum. (3 min.)