page in english

Terenja van Dijk

werkwijze

Filmregie

De documentaire films zijn zo goed als altijd in opdracht gemaakt. Opdrachtgevers zijn musea, culturele organisaties, universiteiten. Sommige films tonen in een aparte ruimte -onafhankelijk van een tentoonstelling- een eigen verhaal (‘Ik woon in een monument’, ‘Werk, Maarten Van Severen’, ‘Recollecting Landscapes’), soms zijn de films kort en fragmentarisch (‘Homeward’, Kunstwerkstede De Coene) en volgen de route van de tentoonstelling.

Als regisseur wordt na een verkenningsperiode een synopsis gemaakt, waarin idee, toepassing, publiek en structuur film en tijdsduur worden samengevat. Opnames worden voorbereid met locatiebezoek en het opzoeken en spreken van mensen voor interviews. Dit mondt uit in een draaiboek. Bij het maken van de documentaire films wordt altijd samengewerkt met een camera –en geluidsman of vrouw.

Het opnamemateriaal wordt intensief bekeken, beschreven en gecodeerd opdat een structuur en draaiboek voor de montage kan worden gemaakt. Samen met een monteur krijgt de film vorm.