page in english

Terenja van Dijk

projecten

11

Werken, Maarten van Severen

Film over het werk van ontwerper Maarten Van Severen

in opdracht van Designmuseum Gent [2004]

Regie en montage film voor overzichtstentoonstelling Maarten Van Severen

In het laatste jaar van zijn leven werkt Maarten Van Severen op vraag van het Design museum Gent aan een overzichtstentoonstelling die meubels, prototypes, schetsen, notities en foto’s enz. samenbrengt.

Een film diept daarbij uit wat zijn drijfveren en ideeën zijn. De film wordt in de tentoonstelling groot geprojecteerd in een afzonderlijke ruimte met zitplaatsen.
Lokaties: Design Museum Gent, dec. 2004 - febr. 2005; Storefront Gallery New York, mei-juni 2005; MARTa Herford, sept. - oct. 2005; Dutch Design Center Utrecht, oct. 2005 - jan. 2006

Tentoonstelling

Het werk van Maarten Van Severen getuigt van eenvoud en heeft een krachtige uitstraling. Het zijn meubels die niet alleen esthetisch zijn, maar ook goed zitten, liggen en te gebruiken zijn.

Zijn streefdoel is dat een meubel er moet uitzien ‘alsof het er altijd geweest is’. Behalve meubels maakte hij ook in samenwerking met architecten als Rem Koolhaas en Xaveer De Geyther lichtvoetige interieurs Maarten Van Severen is een belangrijke ontwerper in de internationale designwereld. Zijn ontwerpen worden geproduceerd door designfabrikanten van formaat zoals Edra, Vitra, Bulo e.d. en verkopen wereldwijd.

Film

De basis van de film ‘Werken’ is een ontmoeting met Van Severen in zijn studio, waarin zichtbaar wordt, hoe hij denkt, leeft, verzamelt, ontwerpt en maakt. Een aantal uitstappen naar het Van Abbemuseum in Nederland, Vitra - meubelproducent in Basel - en de verbouwing en uitbreiding van een atelierwoning van de traiteurs Boxy’s illustreren de kracht van zijn werk. Er blijkt wat voor een goede en intensieve band hij heeft opgebouwd met zijn opdrachtgevers.

Hiernaast een montage van twee fragmenten uit de film, waarin Maarten Van Severen zijn ingrepen toont in het Van Abbemuseum, Eindhoven.

https://www.youtube.com/watch?v=wLvi1SeF_bk

Colofon
Regie
  • Terenja van Dijk
Productie
  • Moniek Bucquoye
Camera
  • Jess De Gruyter
Geluid
  • Sammy Goemaere
Montage
  • Terenja van Dijk and Jess De Gruyter
Interview
  • Anna Luyten
Muziek
  • Peter Vermeersch