page in english

Terenja van Dijk

projecten

5

Ik woon in een Monument

bewonersverhalen uit Conforta, Arena en Unitas in Deurne [2001]

In opdracht van Amsab, Instituut voor Sociale Geschiedenis

Regie en productie film. Advies, medewerking project

Het project Ik woon in een monument tracht bewoners bewust te maken van het historische belang van hun woonomgeving en van het ideeëngoed dat eraan ten grondslag ligt.

Conforta, Arena en Unitas zijn oude volkse wijken in Deurne, Antwerpen met een bijzonder historisch en architecturaal karakter. In Conforta vind je de eerste koopwoningen voor arbeiders, de Unitas wijk is een schoolvoorbeeld van een tuinwijk en Arena -ontworpen door Renaat Braem- is een modernistische monument van sociale huisvesting. Het project werd niet enkel een onderzoek naar de geschiedenis en de architectuur van de wijken. De bewoners werden er intensief bij betrokken. Maandenlang werd met de bewoners van de wijken gepraat en gewerkt. Het project tracht ook de sociale relaties in de buurten te versterken.

Tentoonstelling

Het project mondt uit in een huis-aan-huis blad dat iedere bewoner ontvangt en een tentoonstelling met foto’s, documenten en getuigenissen in de feestzaal van de plaatselijke middelbare school. In een salon - ingericht in een lager gedeelte van de feestzaal - kunnen bezoekers kijken naar familiefoto’s en de video met getuigenissen van bewoners thuis en impressies van de wijk.

Met foto’s van Lieve Cosijns.

Film

Voor de film werd een viertal bewoners gezocht die bereid waren voor de camera te komen en die aanstekelijke vertellers waren. Ze moesten op een – voor de wijk - representatieve plek wonen. Door de bewoners thuis te filmen kon naast hun verhaal ook de woonsituatie naar voren komen. Om de verschillende wijken en woningen ten opzichte van elkaar te lokaliseren werd een fanfare ingeschakeld die een uitgedachte route door Deurne liep. Lengte film: 30 minuten.

Hiernaast een montage van twee fragmenten uit de film met de Deurnse Fanfare en Maria De Roeck in de Arenawijk, een ontwerp van architect Renaat Braem.

Colofon
Film
Regie en productie
  • Terenja van Dijk
Camera en geluid
  • Jess De Gruyter
Montage
  • Terenja van Dijk en Jess De Gruyter
Interviews
  • Rob van der Wildt
Muziek
  • De Deurnse fanfare
Tentoonstelling
Tentoonstellingsconcept en productie
  • Martine Vermandere, Amsab
Fotografie
  • Lieve Cosyns
Advies
  • Terenja van Dijk
Productie
  • AMSAB, project Actuele Volkscultuur van de Koning Boudewijnstichting, i.s.m. Volksmuseum Deurne en Vertel.de.Stad!, Antwerpen.
  • Spin-of van het project is een DVD met de film, mondelinge getuigenissen en beeldmateriaal van de wijken die de gemeente Deurne (aantal inwoners 80.000) aan nieuwe bewoners cadeau geeft.