page in english

Terenja van Dijk

projecten

12

Gent veldstraat

project over Vliegende bladen en de transformatie van een winkelstraat.

in opdracht van Gent Cultuurstad [2005]

Concept, scenografie en productie tentoonstelling

De Universitaire collectie Vliegende Bladen documenteert het dagelijkse leven in Gent (1865-1913) aan de hand van meer dan een miljoen reclamefolders, brieven en andere op het eerste zicht gewone, banale papieren documenten.

De collectie maakt het mogelijk de evolutie van de nationaal bekende winkelstraat de Veldstraat in beeld te brengen. Een boek, film en de tentoonstelling Gent -Veldstraat leggen de link tussen de alledaagsheid van een winkelstraat en het uitzonderlijke van deze erfgoedcollectie. Lokatie: Veldstraat en Hotel D'Hane-Steenhuyse.

› extra & downloads

Tentoonstelling

De tentoonstelling is vormgegeven als een route van het begin van de winkelstraat tot en met het hart van de tentoonstelling: het monument D’hane Steenhuyse dat in het midden van de Veldstraat staat. Een 19eeuws citaat over het winkelen in de Veldstraat op veertien straatbrede banners begeleiden het hedendaagse winkelend publiek. Door geafficheerde transparante Vliegende Bladen op de etalages in de straat kijkt men door het verleden naar het heden.

In de hal van d’Hane Steenhuyse liggen een selectie van de originele collectiestukken - reclameblaadjes en catalogi van winkels rond 1905- in een maquette / vitrinekast die de bebouwing aan de Veldstraat representeert. Op de maquette is het straatbeeld van de Veldstraat anno 1905 gereconstrueerd aan de hand van bouwaanvragen tussen 1785 en 1905. Deze wordt gespiegeld ten opzichte van het gevelbeeld van de huidige straat. De maquette legt hiermee de veranderingen van de Veldstraat vast: de transformatie van het winkelaanbod en het gelijkvloers - "de etalage".

Colofon
Initiatief en projectcoördinatie
  • Gent Cultuurstad
Scenografie en productie tentoonstelling
  • Terenja van Dijk
Grafische vormgeving
  • Randoald Sabbe
Maquette-meubel
  • Arthur De Roover i.s.m. David Van Severen
Façade photos
  • Wouter Rawoens
Film
  • The Ephemerist. De zakbibliothecaris van de Veldstraat
Regie en scenario
  • Didier Volckaert
Co-regie en producent
  • An van Dienderen
Foto’s tentoonstelling
  • Anja Hellebaut