De tentoonstelling evoceert hoe draken poorten zijn naar de werelden van fantasie, mythen en legenden, rituelen. Het toont hoe de draak van generatie op generatie met mensen meereist en hen in zijn greep houdt. Van kwade draken tot goede draken, van schatbewakers tot stadsbewakers, van vijand tot vriend, helden en heiligen, draken uit het westen, het oosten of onbekende werelden, maar ook échte draken in de natuur; het uit zich in een enorm breed scala en internationaal cultureel erfgoed. Voor het STAM geeft de tentoonstelling kans de verbondenheid van Gent en andere steden met het symbool van de draak te tonen: in Gent waakt sinds de 14e eeuw de draak op het Belfort over de stad. De curatoren zoeken en selecteren voor de tentoonstelling materiële en immateriële dragers van de thema’s: objecten, schilderijen, games, films, verhalen, rituelen, optochten en beeldmerken.
In het STAM concentreert de tentoonstelling zich in de ruimte van de voormalige kerk. Aansluitend liggen een aantal interactieve kamers: via een kleine deur tussen kerk en de nevenliggende kamer van de abdis komt de bezoeker bij het kasteel met prinses en draken op kindermaat, een kamer om games met draken te spelen, chronologisch opgesteld op hun oorspronkelijke dragers van Atari en Play station naar hedendaagse spelcomputers en in een atelier waar men zelf draken kan vouwen en tekenen.
Foto’s tentoonstelling Phile Deprez; foto’s kasteel, atelier Kurt Stockman
BOEK
Het boek Draken! Beesten van verbeelding ,parallel aan de tentoonstelling ontwikkeld, is een belangrijke basis voor de tentoonstelling.