In De wereld van Bruegel (2019-2020) ervaren bezoekers hoe Bokrijk, als museum van materieel en immaterieel erfgoed van het dagelijks leven, verstrengeld is met het oeuvre van de schilder Pieter Bruegel de Oude (ca 1526/28 – 1559). Zij ontdekken Bruegel als een belangrijk schilder van ingenieus samengestelde landschappen en hoe en waarom ook Bokrijk een samengesteld, maar vanzelfsprekend landschap is. Daarnaast introduceren we Bruegel als subtiele observator en commentator van het dagelijks leven, van ‘de gewone mensen’ en hoe hij ons nog steeds een spiegel voor houdt. Ook het hedendaagse Bokrijk zet op een kritische en toekomstgerichte wijze haar erfgoed in.
Parcours
De uitdaging van het project is om een impactvol en traceerbaar parcours uit te zetten in een openluchtmuseum van ruim 95 ha groot, waar de bezoekers zich in de parkachtige, feeërieke omgeving zo ontspant dat het de neiging heeft om te dwalen. Daarnaast is Bokrijk een museum voor een breed publiek, met jaarlijks en het museum is zeven maanden open- een 300.000 bezoekers. Het parcours bestaat uit 11 Bruegelhaltes, waarbij elke halte in een opstelling -binnen of buiten- een op zichzelf staand thema behandelt.
Met foto’s van Luc Daelemans en ruimtevaarders, voorstelling van Kathleen Michiels.
PUBLICATIES
Naast het parcours zijn er twee publicaties die parallel het project zijn uitgegeven:
- Voorwerp van gesprek, de wereld van Bruegel, oktober 2018 eerste druk i.s.m Kunsthistorisch Museum Wenen, Uitgeverij Hannibal
- Openbaar Kunstbezit Vlaanderen OKV: De wereld van Bruegel, spiegel naar vandaag, april 2019